Selecteer een pagina

Bekende uitspraken als ‘stilstand is achteruitgang’ of ‘stilstaand water gaat stinken’ doen mij er altijd weer aan herinneren om niet bang te zijn voor nieuwe, onbekende dingen. Het is juist de angst om stil te blijven staan wat mij het meest beangstigt. Nu voor De Yogaschool Utrecht een nieuw hoofdstuk begint, zit ik zelf weer in zo’n verandertraject en herinner ik mijzelf aan deze uitspraken. Maar… hoe vind je nou houvast in tijden van verandering? Hoe weet je nu of datgene wat je doet juist is…? Anicha… 

Anicha betekent verandering. Alles verandert voortdurend en niets blijft zoals het is. Veranderingen kunnen eng zijn. Confronterend zijn. Het haalt ons uit onze comfortzone en dwingt ons nieuwe paden te bewandelen. Op weg naar het onbekende.

Weerstand en beweging

We weten niet wat de toekomst zal brengen. Het enige wat we weten is dat alles voortdurend in beweging is. In het Sanskriet heet dat Spanda: alles vibreert, op eigen toonhoogtes. Zo is alles energie, alles beweegt. En alleen dat brengt ons verder. Vaak is er weerstand nodig om te groeien. Alleen met weerstand en tegenwind kun je verder komen. Zoals een vogel met weerstand van de lucht op kan stijgen en vliegen. En boten alleen met weerstand van de wind kunnen zeilen, met weerstand van water elektriciteit opgewekt kan worden, en ga zo maar door. Weerstand hoort bij het leven en hebben we nodig om te groeien en sterker te worden. Je hebt hierbij een keuze: laat ik mij tegenhouden door weerstand, of gebruik ik het juist om te groeien, om verder te komen.

Houvast in tijden van verandering 

Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan lastig zijn om vertrouwen te hebben in de goede afloop van veranderingen. Of, het kan moeilijk zijn om te bepalen wat op dit moment het juiste is om te doen. Hoe vind je nu houvast in tijden van verandering?

Door jezelf te gronden. Je voeten in de aarde te voelen, stevig en stabiel. Gegrond. Vanuit daar, vanuit die fundering, kun je jezelf staande houden. Adem diep in voel wat voor jou het allerbelangrijkste is op dat moment. Adem dat gevoel in, voel die energie in je hele lichaam en adem dat uit de wereld in. Op die manier ben je je eigen anker in een zee die altijd beweegt.

Nieuw hoofdstuk, nieuwe….. 

Dat brengt mij bij het nieuwe hoofdstuk: een nieuwe locatie voor De Yogaschool Utrecht. Een volgende stap, een verandering. Anicha. Dit zal niet gepaard gaan zonder weerstand. De aanloop was niet geheel vlekkeloos en de timing kan idealer. Maar, als alles in je zegt dat je ondanks dat de sprong moet maken….. tsja, luister je dan naar je hoofd of naar je hart? Mijn vader heeft me altijd verteld om naar mijn hart te luisteren en gelukkig heb ik inmiddels geleerd hóe ik naar mijn hart moet luisteren. Daar heeft yoga me bij geholpen en dat is wat ik over wil dragen. Dát is mijn droom: een plek creëren waar mensen thuiskomen bij zichzelf en in de samenleving. Een plek waar mensen zich verbonden voelen. Een plek waar gevoeld en gedeeld wordt. Een plek waar mensen rust en ruimte ervaren én…. een plek waar jij naar jóuw hart leert luisteren en jouw ware potentie (h)erkent.

Wil je meer weten?

Vanaf juli ben je van harte welkom om kennis te komen maken op onze nieuwe locatie op Ridderschapstraat 29. De komende tijd delen we via de nieuwsbrief de laatste updates rondom de verhuizing. Nieuwsgierig geworden? Schrijf je via de website in op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden.

Wordt vervolgd!

Namasté,

Helene