Selecteer een pagina

Vorige week, tijdens en na de les, hadden we het over angst. Waar je angst voelt en waar je angst vandaan komt. Vaak willen we dit niet voelen en drukken we het weg, voelen we geen vertrouwen om het aan te gaan. Echter, angst zegt iets over onze grenzen en over weerstand. En door angst te herkennen en echt te voelen kunnen we een keuze maken. Elke dag opnieuw.

Leef ik vanuit angst of leef ik vanuit liefde? Kies ik voor angst of kies ik voor liefde?

Openstaan voor ervaringen

Leven vanuit liefde betekent niet dat je continu op een roze wolk zit – leven vanuit liefde betekent dat je met een open hart je leven leeft. Je hart opent voor nieuwe ervaringen, mensen en vooral ook voor jezelf. Je staat open om te ervaren waar jouw hart sneller van gaat kloppen, oprecht sneller.

 

Verschil tussen hoofd en hart 

Er is namelijk een verschil tussen dingen ondernemen vanuit je hoofd en vanuit je hart. Maar hoe kun je dat verschil herkennen, hoe weet je nou wanneer je iets onderneemt vanuit je hoofd of vanuit je hart? Nou, dingen ondernemen vanuit je hart betekent dat het je geen energie kost. Dat doe je vanuit een intuïtieve en een oprechte plek. Bijvoorbeeld, het helpen van een oude dame oversteken, of een baby troosten. Het zijn dingen die je doet vanuit een plek die is als een onuitputtelijke bron. Het kost je geen energie. Je hoeft er niet bij na te denken, je doet het gewoon.

 

Vertrouwen op jezelf 

Leven vanuit angst heeft meer te maken met controle willen houden, bang zijn voor het onbekende, bang misschien wel voor de ware potentie van jezelf en van het leven. Want, wat heb je nog als je alle controle laat gaan? Dan ben je overgeleverd!

Leven vanuit angst komt meestal vanuit het hoofd. Zo kun je bijvoorbeeld bedenken dat je vindt dat je die zieke buurvrouw moet helpen. En dat doe je ook… totdat je zelf helemaal niet lekker bent, en eigenlijk je tijd moet gebruiken om zelf bij te tanken. Dat zijn acties die vanuit je hoofd komen… en niet zozeer vanuit het hart. Het komt vaak meer uit een plichtsgevoel of een gevoel van ‘voor wat, hoort wat’.

 

Aan de slag 

Uiteindelijk gaat het om het herkennen en het bewust worden van deze twee, zodat je kunt kiezen. Het een kan niet zonder het ander. Maar belangrijk is om stil te staan bij jouw intentie. En als je angst voelt, ga er dan doorheen: waar voel je de angst? Laat het maar toe. Alleen dan kan je hart openen, alleen dan ben je wie je werkelijk bent en niet diegene die je wilt of moet zijn. Deze week staan onze lessen in het teken van hartopeners, om ruimte te creëren en ons te openen voor het onbekende.